Ayurveda
Historia
Kom till väst
Vad är ayurveda
Fem element
Sattva/Rajas/Tamas
Kosten o motion
Vaastu
Yoga
Meditation
Gandharvaveda

Ayurveda – kom till väst

Läkekunniga i Indien har använt sig av detta hälsosystem i årtusenden. Det är beprövat och man lägger sig vinn om att aldrig orsaka skador utan att alla behandlingar och preparat som används skall vara naturliga för den mänskliga kroppen.

Ayurveda var fram till 1800-talet något så fantastiskt som en levande tradition, men under den epok då Indien styrdes av kolonialmakten Storbritannien, försökte man från myndighetshåll utplåna den traditionella läkekonsten.

Men efter Indiens självständighet i mitten på förra seklet återupptäcktes ayurveda och har sedan dess utvecklats till en populär alternativmedicin och hälsobefrämjande behandlingsform världen över.

På 1980-talet tog bl.a. Maharishi Mahesh Yogi (grundaren av TM, Trancendental Meditation), initiativet till att samla läkare och vadiyor (ayurveda läkare) för att restaurera ayurveda till dess ursprungliga värde.

Dr Deepak Chopra, indisk läkare utbildad i väst är väl den person som gjort ayurveda mest känd i och utanför USA. Miljontals personer läser hans böcker och många kända personer vänder sig till hans exklusiva klinik i San Diego i USA.

En annan västerländsk läkare som hängivet studerat ayurveda och som starkt bidragit till dess spridning i väst är Dr. David Frawley .